Mule, czyli „cozze” to jedne z najbardziej popularnych gatunków małż nie tylko we Włoszech, ale we wszystkich krajach europejskich w tej samej strefie klimatycznej. Są uwielbianym dodatkiem do różnych dań, którym nadaje nie tylko charakterystycznego, morskiego smaku, ale również ciekawej estetyki. Piękne, czarne, połyskujące muszle idealnie kontrastują z żywo pomarańczowym mięsem tych mięczaków. Niegdyś naturalnie rozmieszczone wokół morza Śródziemnego, dziś są one hodowane w specjalnych hodowlach, głównie na obszarach morskich Włoch. Istnieje ogromna ilość przepisów z wykorzystaniem cozzy: można je smażyć na patelni z białym winem i aromatycznymi przyprawami , grillować w postaci szaszłyków, smażyć w cieście, zapiekać w piecu z pietruszką , czosnkiem i oliwą z oliwek. Świetnie smakują jako dodatek do pizzy „frutti di mare”, główny składnik sałatki z owoców morza, bądź przekąska w zalewie.