Casa Gheller to nazwa, która odnosi się do włoskiej rodziny od zawsze zaangażowanej w produkcję wina Valdobbiadene. Wyróżnia ją przede wszystkim doskonała jakość oferowanych produktów, ogromna pasja i doświadczenie w produkcji prosecco.
W latach 80-tych Moretti Polegato, właściciel największej grupy w obszarze produkcyjnym Prosecco, nabył tę markę, wzmacniając jednocześnie jej międzynarodową pozycję i rosnące z każdym rokiem uznanie wśród winiarzy. Marka zachowała przy tym wieloletnią tradycję produkcji tego wina, która od zawsze była skrupulatnie kultywowana przez rodzinę Gheller. Casa Gheller jest jedną z najbardziej znaczących marek należących do Villa Sandi S.p.A. Villa Sandi znajduje się u podnóża wzgórz Treviso, między strefami D.O.C.G. Prosecco di Valdob-biadene i D.O.C. win Montello. Siedziba grupy została wybu-dowana na żyznym obszarze o malowniczym krajobrazie z licznymi polami i różnymi innymi strukturami rolniczymi, które do dziś hołdują historii tego miejsca.
We wtorek 10 września 2019 Mille Sapori Plus miało przyjemność po raz pierwszy zaprezentować markę Prosecco Casa Gheller, która została na stałe włączona do oferty firmy. Głównym celem przedsięwzięcia jest zapewnienie klientom oryginalnego i unikatowego produktu o doskonałej jakości, jak i długiej tradycji typowej dla win wyprodukowanych we Włoszech.
W chwili obecnej mamy dostępnych 5 rodzajów Prosecco Casa Gheller na polskim rynku:
- Valdobbiadene Cartizze D.O.C.G., idealne połączenie wraż-liwego mikroklimatu i niepowtarzalnych cech gleby, na której uprawia się winogrona;
- Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G., doskonały jako aperitif, charakteryzuje się świeżym, lekko słodkim, a zarazem pikantnym sma-kiem;
- Prosecco Treviso Brut D.O.C., uzyskane bezpośrednio z D.O.C. Pro-secco, które obejmuje tylko dziewięć prowincji rozciągających się między regionami Veneto i Friuli-Wenecji Julijskiej;
- Prosecco Treviso D.O.C. Millesimato, gwarant unikalnego top produktu;
- Cuvée Brut Rosé, uzyskiwane z białych i czerwonych winogron uprawianych w winnicach w północno-wschodnich regionach Włoch, swój aromat zawdzięcza głównie maceracji czerwonych winogron.
Mille Sapori Plus, spółka dominująca Inalca Food & Beverage oraz cała grupa Cremonini, której jest integralną częścią, wykazują wciąż rosnące zainteresowanie jeżeli chodzi o partnerstwo biznesowe w tak ważnym segmencie, jakim jest rynek włoskiego wina w Polsce. Spółka coraz mocniej podkreśla swoją rolę, jaką zamierza pełnić również dla tej kategorii produktów na obszarze całej Polski.