Papaccella neapolitańska to szczególny rodzaj małej papryki o słodkim smaku, którą można przygotowywać na wiele różnych sposobów, idealnie nadaje się do konserwowania w zalewie lub occie. W środkowych Włoszech (nazywana także peperone chiochiera) jest spożywana świeża lub nadziewana mięsem lub tuńczykiem duszona w oleju. Jest uznawana za tradycyjny produkt regionu Kampania. Jej nazwa pochodzi z łaciny: pipiricella (m)> paparicella (m)> paparcella (m)> papaccella (m). W innych regionach Włoch, zwłaszcza w środkowych, ten szczególny rodzaj papryki przyjmuje różne nazwy od „chiacchiera”, „chiochiera” do „pupacchiella”.
Papryka Papaccelle napoletane w occie Carbone
Kod produktu | CRB09 |
Producent | Carbone |
Waga | 1062ml |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | suche |