Małże vongole oprócz tego, że są smaczne, są znane ze względu delikatność mięsa i niską zawartość tłuszczu . Głównie te cechy powodują, że są tak znane i lubiane na całym świecie. Połów tych mięczaków odbywa się głównie we Włoszech ( w północnym Adriatyku : Emilia Romagna , Veneto ). W basenie Morza Śródziemnego znajduje się około 30 gatunków vongoli, nazwa ta jest bardzo ogólnym określeniem, ponieważ wśród różnorodności gatunków vongoli niektóre są bardzo unikalne i charakterystyczne. Vongole są dość małe w porównaniu z innymi małżami, mają jasną, chropowatą muszelkę o jasnym kolorze z delikatnymi refleksami żółci i szarości. Jest to gatunek żyjący głównie w czystych piaskach i żywiący się mikroorganizmami wyfiltrowanymi z wody. Małże te są powszechnie stosowane do przygotowania dań makaronowych, risotto, zup, ale także przekąsek na zimno.