Żółty pomidorek datterino, wbrew temu, co mogłoby się wydawać, jest odmianą pierwotną powszechnie nam znanego czerwonego pomidora. Pierwszymi hodowcami tych pomidorów byli rdzenni Amerykanie, którzy spożywali ogromne ilości tych warzyw i uważali, że żółte odmiany mają moc afrodyzjaku. Następnie roślina została wyeksportowana do Hiszpanii w celach ozdobnych, i to właśnie stamtąd roślina została przetransportowana do Włoch, gdzie przyjęła dumną nazwę „pomo d’oro”, czyli „złote jabłko”. Nazwa odnosiła się bezpośrednio do kształtu pomidora zbliżonego do kształtu jabłka o złotym kolorze, a jak wiemy złoto to również symbol „szlachetności”. Żółty datterino ma słodki smak i charakteryzuje się niską kwasowością. Po zebraniu występuje w gronach po 14-16 owoców, o cylindrycznym kształcie. Pomidorki są bogate w antyoksydanty, zawierają duże ilości witaminy C, A i B. Ze względu na bardzo niski poziom kwasowości, znajdują szerokie zastosowanie w przepisach na bazie ryb i owoców morza oraz są powszechnie wykorzystywane jako dodatek do pizzy.
Żółte pomidorki datterino całe w zalewie własnej Carbone
Kod produktu | CRB10 |
Producent | Carbone |
Waga | 1062ml |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | suche |