W dawnych czasach, kiedy nie można było pozwolić sobie na luksus marnowania chleba, zaczęto go suszyć, aby móc potem go podgrzewać w piecu bądź smakować nacierając oliwą i czosnkiem. Bruschetta pierwotnie stanowiła podstawowy posiłek dla rolników regionu kampanii podczas przerw na śniadanie w trakcie zbiorów pomidorów, chleb ten wówczas spożywano ze świeżo zebranymi pomidorami. Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od słowa Brusca - "szczotka do czyszczenia koni i wołów z martwych włosów" lub rzymskiego „bruscare”, czyli opiekać. Ma to odzwierciedlenie w kształcie i chropowatej struktórze pieczywa. Późniejsze wersje przepisu na bruschettę zostały już wzbogacone o różne dodatki, takie jak oliwki, oliwa, anchois i sery. Wraz z upływem czasu i ciągłymi zmianami w kuchni włoskiej, bruschetta nabrała większej popularności i można ją spotkać w wielu smakach i kombinacjach w całych Włoszech oraz poza granicami.
Chleb do bruschetty
Kod produktu | ROM01 |
Producent | Semenzato |
Waga | ok, 3kg |
Jednostka sprzedaży | krt. |
Sztuk w kartonie | 8 |
Rodzaj produktu | suche |