Oliwki charakteryzują się ostrym, pikantnym smakiem. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni wielu krajów europejskich, ponadto podawane są jako przekąska do aperitifów lub koktajli oraz smakowity dodatek do różnych dań z mięs, makaronu i ryżu. Oliwki przeznaczone do bezpośredniego spożycia zrywa się z drzewa jeszcze niedojrzałe (są gorzkie), a następnie poddaje rozmaitym procesom, np. lugowania, fermentacji i utleniania. Podczas tych procesów oliwki nabierają odpowiedniej barwy oraz robią się bardziej łagodne w smaku. Oliwki można konserwować używając specjalnej solanki, oliwy, ziół i różnych substancji aromatycznych. Z Hiszpanii pochodzi pomysł nadziewania oliwek. Doskonałe są zielone nadziewane papryką, anchois, migdałami, serem pleśniowym, cytryną lub szynką.
Oliwki nadziewane papryka Delizia 2000
Kod produktu | DLZ04 |
Producent | Delizia 2000 |
Waga | 580ml |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 9 |
Rodzaj produktu | suche |