Niezwykle duże, zielone oliwki pochodzące z regionu Puglia w południowo-wschodnich Włoszech, znane są również pod nazwą „Olive di Daunia DOP”. Zbiera się je ręcznie już od października. Jest to duża oliwka o wadze do 30g, ma podłużny kształt podobny do śliwki oraz zwartą i chrupiącą, lecz miękką skórkę. Ta odmiana oliwki jest bardzo odporna na konserwacje. W początkowej fazie przetwarzania jest garbowana metodą Sivigliano - owoce posypuje się sodą w celu zminimalizowania smaku goryczki, a po ich umyciu bieżącą wodą poddaje się procesowi leżakowania w beczkach z dodatkiem soli. Oliwka Bella di Cerignola jest bogata w jednonasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też odgrywa ważną rolę w zapobieganiu takim chorobom jak m.in. miażdżyca.
Oliwki Bella di Cerignola Delizia 2000
Kod produktu | DLZ03 |
Producent | Delizia 2000 |
Waga | 580ml |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 9 |
Rodzaj produktu | suche |