Podobnie jak ryż arborio jest uprawiany w regionie Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech. Jest uważany za jeden z najlepszych odmian ryżu, charakteryzuje się krótkimi i pulchnymi ziarnami idealnymi do wszelkiego rodzaju risotto. Powszechnie mówi się, że carnaroli to tzw. "kawior ryżu". Ziarna Carnaroli są masywniejsze od większości odmian ryżu białego, ale mimo to są kremowe i mają mocną konsystencję po ugotowaniu. Bardzo łatwo wchłania wodę, a kremowa konsystencja i wyjątkowy smak utrzymuję się podczas gotowania. Ryż Carnaroli jest zazwyczaj droższą odmianą większości popularnych rodzajów, natomiast bez wątpienia warto zapłacić odrobinę drożej i cieszyć się idealnie udanym i aromatycznym risotto. Carnaroli jest również dość trudnym ryżem jeśli chodzi o uprawę, ale i zbiór, gdyż jest to roślina łamliwa i bardziej podatna choroby. Od tego, jak długo, a także jakimi technikami będziemy gotować ten gatunek ryżu zależy w dużej mierze jego jakość, dlatego przed ugotowaniem warto zapoznać się ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Tradycyjnie używa się go do przygotowania risotto, nieco różni się od bardziej powszechnego ryżu - Arborio, gdyż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszą konsystencję i dłuższe ziarno.
Ryż „Carnaroli” Divella
Kod produktu | DVL31 |
Producent | Divella |
Waga | 1kg |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 10 |
Rodzaj produktu | suche |