Jest to dość unikatowa, włoska kiełbasa o bardzo miękkiej konsystencji, bardzo łatwo smarowalna. Oryginalnie pochodzi z Kalabrii (miasta o szczególnym zamiłowaniu do pikantnych potraw). Produkuje się ją z tłustego mięsa wieprzowego, głównie mieszaniny mięsa pochodzącego z głowy wieprzowej (polików - tych samych, których używa się do guanciale oraz kawałków z różnych innych części świni, takich jak słonina). Cechą charakterystyczną kiełbasy jest przede wszystkim dodatek grillowanej, kalabryjskiej papryczki peperoncino, która nadaje niebanalnego, dość ognistego smaku. Na sam koniec zostaje ona owinięta jelitem naturalnym, delikatnie uwędzona i poddana dojrzewaniu. Świetnie smakuje podana na kromce chleba prosto z piekarnika.
Nduja piccante Ibis
Kod produktu | SA464 |
Producent | Ibis |
Waga | ok. 400g |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 10 |
Rodzaj produktu | świeże |