Włoska wędlina dojrzewająca produkowana tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej. Jest to tradycyjny przysmak regionu Lombardii na północy Włoch (a konkretnie Valtelliny). Warunki panujące na tych terytoriach sprawiają, że bresaola nabiera charakterystycznego, delikatnego i soczystego smaku. Zanim jednak będzie nadawała się do konsumpcji leżakuje w solance przez kilka tygodni, a następnie natarta aromatycznymi przyprawami dojrzewa przez kolejne kilka miesięcy. Cały ten skomplikowany i skrupulatnie praktykowany proces produkcji wędliny sprawia, że ma ona niesamowite walory smakowe, wyróżnia się także bardzo niską zawartością tłuszczu.Jest szczególnie polecana jako główny składnik carpaccio z dodatkiem rukoli, oliwy z oliwek oraz Parmigiano Reggiano.W niesamowitej scenerii Alp Lombardzkich Valtellina powstaje wiele kulinarnych, włoskich doskonałości. Przepiękne, zielone pastwiska, czyste górskie powietrze i umiejętnosci producentów tworzą doskonałe warunki do powstania prawdziwego kulinarnego arcydzieła. Oprócz Bitto DOP i Valtellina Casera DOP, Bresaola della Valtellina IGP zajmuje również wysoką pozycję wśród najważniejszych produktów tej okolicy. Oznaczenie IGP gwarantuje geograficzne pochodzenie oraz ściśle określone miejsce produkcji.
Bresaola della Valtellina IGP Ibis
Kod produktu | Y1665 |
Producent | Ibis |
Waga | ok. 1,6kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 4 |
Rodzaj produktu | świeże |