Gunaciale, inaczej nazywane podgardlem wieprzowym to nic innego jak mięso pozyskane z części policzkowej podgardla. W większej części składa się z tłuszczu. Charakteryzuje się niezwykle maślaną konsystencją oraz wyjątkowym smakiem co sprawia, że świetnie sprawdza się jako zamiennik boczku. Przysmak spotykany jest najczęściej w połnocnych i środkowych Włoszech. Proces produkcji niewiele różni się od pozostałych stosowanych w przypadku innych wędlin dojrzewających. Mięso najpierw winno odleżeć kilka dni w solance, następnie zostaje delikatnie podwędzone i na samym końcu poddane procesowi dojrzewania, który trwa ok. 70 dni. Guanciale świetnie sprawdza się jako antipasto, jest to również głównym składnikiem tradycyjnej receptury spaghetti alla carbonara. Świetnie smakuje delikatnie podgrzane na chrupiących grzankach.
Guanciale al pepe o peperoncino / Guanciale pikantne z pieprzem lub papryczką Sorrentino
Kod produktu | SA484 |
Producent | Sorrentino |
Waga | 1,7kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 8 |
Rodzaj produktu | świeże |