To ser włoski powstały w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką strukturę. Jak sama nazwa wskazuje fior di latte jest kwiatem mleka, po otwarciu zawartość mozzarelli jest pełna mleka. Najczęściej używa się jej ze świeżymi pomidorami do sałatki caprese, do sałatek, a wraz z Prosciutto Crudo tworzy pełnowartościowe danie. Ze względu na mleczną i płynną konsystencję nie podaje się jej na pizzy i innych dań na ciepło. Mozzarella powstaje ze świeżego mleka krowiego, jest zwykle spożywana w formie przekąski, doskonale sprawdza się również w sałatkach, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. Sprzedawana jest w postaci niewielkich kawałków zanurzonych w serwatce.
Mozzarella „Fior di Latte” Valcolatte
Kod produktu | CS514 |
Producent | Valcolatte |
Waga | 125g |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 16 |
Rodzaj produktu | świeże |