Pecorino Romano to ser, który posiada białą lub ciemnożółtą skórkę i słomkowy miąższ. Zaliczany jest do serów podpuszczkowych, otrzymywanych z owczego mleka, dojrzewających, twardych, lekko pikantnych. Dojrzewa około 8 miesięcy. Pecorino Romano jest to prawdopodobnie najstarszy ser na świecie: świadectwa historyczne, dowodzące jego istnienia liczą sobie co najmniej 2000 lat. Jest to ser produkowany wyłącznie na Sardynii, w Lacjum oraz w toskańskiej prowincji Grosseto, gdyż tylko w tych rejonach panują zbliżone warunki, idealne do produkcji tego wyjątkowego sera. Pecorino Romano to aromatyczny ser owczy, cieszący się dużą popularnością w środkowych Włoszech i w Toskanii, gdzie znany jest pod nazwą „Cacio”. Młodsze sery można podawać na desce serów, starsze stosuje się przeważnie do tarcia. Niezastąpiony składnik Carbonary , Amatriciana lub sławnego Cacio e pepe.
Pecorino Romano stagionato Marr
Kod produktu | Z9780 |
Producent | Marr |
Waga | ok. 2,5kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 9 |
Rodzaj produktu | świeże |