Parmigiano Reggiano jest to ser twardy, wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, żywiących się świeżą trawą i ziołami, zawsze z porannego i wieczornego udoju. Posiada żółto - złotą skórę, która pokrywa krystaliczne, ziarniste tekstury sera o barwie kości słoniowej lub słomkowej. Jego miąższ jest sprężysty i elastyczny. Najznamienitszy z włoskich serów, słynny na całym świecie. Dojrzewa minimum 24 miesiące, podczas których tworzą się w serze białe kryształki. Sery dojrzewają w ogromnych, mieszczących do stu tysięcy kręgów magazynach, gdzie regularnie przewraca się je i szczotkuje. Dzięki ręcznemu, niezmienionemu sposobowi wyrobu, recepturze nietolerującej żadnych dodatków z wyjątkiem soli, a także za sprawą mleka krów karmionych wyłącznie najświeższą trawą, ma on niespotykany nigdzie indziej, niemożliwy do skopiowania smak. Parmiggiano Reggiano to prawdziwy król włoskich serów. Jego produkcja jest kontrolowana przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano i jest dozwolona jedynie w okresie od 1 kwietnia do 11 listopada. Smak orzechowy, lekko owocowy i pikantny. Prawdziwy Parmigiano Reggiano produkuje się wyłącznie w określonym regionie, który obejmuje Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Wyrabiany jest według niezmienionej od stuleci receptury. Specjał doczekał się poza regionem pochodzenia setek naśladowców – serów doskonale nam znanych jako parmigiano. Do tego Parmigiano Reggiano pasuje takie wino, które podkreśli jego szlachetność nie dominując.
Parmigiano Reggiano DOP krąg 22/24msc Mantova
Kod produktu | 13,00 LSM |
Producent | Latteria Sociale Mantova |
Waga | ok. 36kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 1 |
Rodzaj produktu | świeże |