To jedno z najbardziej popularnych odmian salami w regionie Toskania. Nazwa odnosi się do kopru włoskiego, którego nasiona są dodawane do kiełbasy, przez co nabiera ona niepowtarzalnego smaku i charakterystycznego aromatu. Finocchiona produkowana jest głównie z mięsa wieprzowego (tłuszcz wieprzowy, łopatka, podbrzusze). Mięso i tłuszcz zostają drobno zmielone mniej więcej w proporcji 1:1, przyprawione solą, pieprzem, czosnkiem i koprem włoskim oraz poddane długiemu dojrzewaniu. Finocchiona jest serwowana głównie na desce wędli, ze świeżym pieczywem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Najlepiej smakuje w towarzystwie prawdziwego, toskańskiego wina – Chianti
Salami finocchiona Ibis
Kod produktu | SA465 |
Producent | Ibis |
Waga | ok. 2,5kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 2 |
Rodzaj produktu | świeże |