Niezwykle duże, zielone oliwki pochodzące z regionu Puglia w południowo-wschodnich Włoszech, znane są również pod nazwą „Olive di Daunia DOP”. Zbiera się je recznie już od października. Jest to duża oliwka o wadze do 30 g, ma podłużny kształt podobny do śliwki oraz zwartą i chrupiącą, lecz miękką skórke. Miąższ tych oliwek jest jędrny i soczysty, a smak wyjątkowo łagodny i przyjemny. Ta odmiana jest bardzo odporna na konserwacje. W początkowej fazie przetwarzania jest garbowana metodą Sivigliano - owoce posypuje sią sodą w celu zminimalizowania smaku goryczki, a po ich umyciu bieżącą wodą poddaje się procesowi leżaowania w beczkach z dodatkiem soli. Oliwka Bella di Cerignola jest bogata w jednonasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też odgrywa ważną rolę w zapobieganiu takim chorobom jak m. in. miażdżyca. Doskonała jako aperitif, dodatek do dań na bazie ryb lub mięs, a także na deskę serów i wędlin. Świetnie smakuje solo z dodatkiem białych, kwiecistych win.
Oliwki zielone „Bella Cerignola” Nova Funghi
Kod produktu | NFG28 |
Producent | Nova Funghi |
Waga | 1000g |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | suche |