Salami jest produkowane w okolicach Parmy w miasteczku Felino ze 100% wieprzowiny zgodnie z zasadami i wymogami Salame Felino IGP. Jest częścią tradycji i kultury tego miasta. Mięso przeznaczone do produkcji (głównie chude części szynki biodrowej i krzyżowej) zostaje zmielone i zmieszane z białym winem, solą i przyprawami, następnie dojrzewa przez kilka tygodni w specjalnych osłonkach w mikroklimacie charakterystycznym dla tego obszaru. Pod koniec procesu salami jest myte i pokrywane warstwą mąki pszennej i ryżowej. Oznaczenie IGP jest gwarancją pochodzenia oraz miejsca produkcji. Salami poleca się kroić w cienkie, owalne kawałki, które doskonale pasują na deskę wędlin.
Salami Felino IGP Gourmé
Kod produktu | PL00885 |
Producent | Gourmé |
Waga | ok. 1kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 4 |
Rodzaj produktu | świeże |