Ser Ricotta formowany jest w krążki, ma idealnie biały, wilgotny – lecz nie kleisty - miąższ produkowany z serwatki, czasami wzbogacany jest mlekiem lub śmietaną. Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku. Dobry ser ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek, nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały. Tradycyjnie wyrabia się go z serwatki powstałej przy produkcji sera Mozzarella (z mleka krowiego). Ścięty twaróg zbiera się z powierzchni płynu i układa do odsączenia w dość gęsto plecionych koszykach. Obecnie we Włoszech wyrabia się go zarówno z mleka owczego (Ricotta di Pecora), jak i krowiego (Ricotta Veccina), a nazwę uzupełnia określeniem regionu produkcji, np. ricotta siciliana itp. Ser wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym aromatem słodkiego mleka, świeżego siana i zielonej trawy. Jest wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne. Także do serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki, świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i deserów. Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem.
Ricotta fresca / świeża Valcolatte
Kod produktu | CS471 |
Producent | Valcolatte |
Waga | ok. 1kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 10 |
Rodzaj produktu | świeże |