Provolone jest produkowany rzecz jasna we Włoszech w regionie Lombardii, należy do serów wytwarzanych z ciągniętego twarogu. Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic. Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser po raz pierwszy, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian. Jest to tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu, chroniony DOC od 1982 roku. Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny. W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smaku- Dolce (łagodny Provolone) w wieku od dwóch do trzech miesięcy, to ser giętki i gładki, z cienką woskowaną skórką. Włoski ser oryginalnie wytwarzany jest z bawolego mleka. Łagodny w smaku, gdy jest świeży, a z upływem czasu staje się bardziej pikantny. Zwykle jest wędzony, twardy i kruszący się.W wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat ser staje się ciemniejszy, ma małe dziurki i ostry smak. Provolone jest serem ogólnego stosowania, używanym często do gotowania, jako dodatek do deserów, a nawet do tarkowania. Używa się go także do fondue oraz do pikantnych nadzień, na przykład kurczaków. Idealnie się sprawdza na desce serów, z bruschettą czy w piadinie. Polecane wina: Pelaverga di Pagno, Verduno Pelaverga.
Provolone dolce Mantova
Kod produktu | CS505 |
Producent | Latteria Sociale Mantova |
Waga | ok. 900g |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 10 |
Rodzaj produktu | świeże |