Ser Fontina pochodzi z Valle d’Aosta- miejscowości, w której do dnia dzisiejszego produkowana jest najsmaczniejsza i najbardziej ceniona Fontina. Występuje w formie spłaszczonego kręgu o kremowej, miękkiej i elastycznej konsystencji. W zależności od okresu dojrzewania skórka przybiera różne odcienie brązu.Produkowany z półtłustego mleka krowiego, niepasteryzowanego, pochodzącego od krów rasy waldotańskiej hodowanych w specjalnych warunkach, które pozwalają na uzyskanie najlepszej jakości mleka przeznaczonego do produkcji tego specjału. Charakteryzuje się delikatnym, maślanym zapachem (w przypadku sera krótko-dojrzewającego), natomiast wraz z dojrzewaniem nabiera nut miodowo-orzechowych w połączeniu z owocowymi aromatami. Miąższ ma barwę żółtą z niewielką ilością drobnych oczek. Fotnina krótkodojrzewająca świetnie sprawdza się w formie antipasto czy na deskę serów, dojrzała z kolei chętnie jest wykorzystywana jako dodatek do dań na ciepło, np. włoskiego fondue, risotto valdostana czy polenta concia. Może być również zapiekana i duszona. Doskonale smakuje w towarzystwie dobrego, dojrzałego, czerwonego wina, które doskonale uzupełnia szlachetny smak sera. Doskonała na deskę serów, do sosów, lasagne, makaronów zapiekanych w piecu.
Fontina DOP Valcolatte
Kod produktu | CS472 |
Producent | Valcolatte |
Waga | ok. 2kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 2 |
Rodzaj produktu | świeże |