Asiago to półtwardy, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany farmerski ser żółty. W wyniku długiego i powolnego procesu dojrzewania tworzy się zwarta, lekko kremowa, granulowana konsystencja pełna małych, nieregularnych oczek. Miąższ jest barwy białej do słomkowej. Ser ma kształt dużego cylindra o wadze od 8 do 12 kg. Skórka jest biała, gładka, niejadalna. Pierwotnie produkowany z mleka owczego pod nazwą: Pecorino di Asiago, obecnie jest wytwarzany w całości z mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego. Podczas dojrzewania soli się go na sucho lub przez zanurzanie w solance. Może być starty i używany jako dodatek do zup, makaronów. Młodsze gatunki mogą służyć za apetyczne zakąski lub przekąski między posiłkami. Doskonałe do winogron. Starsze tworzą wraz z mocnym czerwonym winem doskonałe uwieńczenie kolacji albo dodawane są jako tarty ser do risotto, makaronu.
Asiago DOP Arnoldi
Kod produktu | CS501 |
Producent | Arnoldi |
Waga | ok. 1kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | świeże |