Typowy ser włoski powstały w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką strukturę. Czasami może mieć kształt piłki i wówczas znany jest jako Bocconcini. Dobrze znany jest ze swej rozciągliwości po roztopieniu. Mozzarella powstaje ze świeżego mleka krowiego, jest zwykle spożywana jako przekąska, ale także doskonale sprawdza się w sałatkach, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. Jest składnikiem wielu dań kuchni włoskiej np. lazanii, sałatki caprese i większości rodzajów pizzy. Sprzedawana jest w postaci niewielkich kawałków zanurzonych w serwatce. Mozzarella „Filone” ma charakterystyczny kształt bloku.
Mozzarella „Fior di latte" Sorrentina
Kod produktu | CS595 |
Producent | Mamma Tina |
Waga | 1kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 9 |
Rodzaj produktu | mrożone |