Nazwana na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane Jalapa). Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z czołowych warzyw w kuchni meksykańskiej. Zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu sposobom, na jakie może być spożywana: suszona, mielona, surowa, marynowana, pieczona, wędzona itp. Suszona, a następnie wędzona znana jest jako Chipotle. Wraz z dojrzewaniem przybiera barwę od żółto-zielonej do jasno -czerwonej. Jest stosowana powszechnie do zup, sosów, dipów, nadzień, a także do marynowania i faszerowania. Występuje szeroko w Ameryce Środkowej i na południowym zachodzie Ameryki Północnej.
Papryka jalapeno w plastrach czerwona
Kod produktu | PL00919 |
Producent | Dripol |
Waga | 2900 |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | suche |